Μικρό συμπλήρωμα

Όπως ίσως καταλάβατε από τη φωτογραφία, είμαι ακόμα Σκιάθο. (Αυτό είναι το Μπούρτζι στο λιμάνι.) Πήρα κάποια μηνύματα μετά το προηγούμενο ποστ   http://www.paramithas.gr/eniaio-olo/ που έβαλα πριν τρεις μέρες, όπου μου ζητάνε να βάλω τι λέει μετά από αυτό το απόσπασμα, που ανέβασα, ο Κρισναμούρτι.  Έτσι θα ανεβάσω σήμερα τις δύο επόμενες παραγράφους που νομίζω ότι είναι ξεκάθαρος.
Καλή εβδομάδα.
Π.

“…Εάν το ερώτημα είναι ξεκάθαρο, τότε πώς θα βρούμε μια τέτοια δράση; Με κάποια μέθοδο, με κάποιο σύστημα; Εάν προσπαθούμε να βρούμε μια μέθοδο, ένα τρόπο ζωής βάσει κάποιου συστήματος, σύμφωνα με κάποιο μοντέλο, αυτό το ίδιο το μοντέλο, αυτό το ίδιο το σύστημα είναι συγκρουσιακό. Σας παρακαλώ, ας το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά. Εάν ακολουθώ κάποιο ιδιαίτερο σύστημα προκειμένου να φέρω μια δράση που θα είναι ένα όλο, πλήρης, ενιαία, πλούσια και ωραία, τότε η μέθοδος, το σύστημα, γίνονται μηχανικά. Οι δράσεις μου θα είναι μηχανικές κι επομένως εντελώς ελλιπείς. Οπότε πρέπει να παραμερίσω κάθε ιδέα να ακολουθήσω κάποια, μηχανικά επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.

Επίσης θα πρέπει να βρει κανείς εάν η σκέψη μπορεί να βοηθήσει για να γίνεται μια τέτοιου είδους δράση. Ζείτε μια κομματιασμένη ζωή: είσαστε διαφορετικοί στη δουλειά και στο σπίτι· έχετε προσωπικές σκέψεις και δημόσιες σκέψεις. Μπορείτε να το δείτε αυτό το μεγάλο χάσμα, αυτή την αντίθεση, αυτό το κομμάτιασμα. Και αναρωτιέται κανείς αν η σκέψη μπορεί να γεφυρώσει όλα αυτά τα διάφορα κομμάτια, αν μπορεί να φέρει μια ένωση όλων αυτών των παραγόντων. Μπορεί; Πρέπει να βρούμε τη φύση και τη δομή της σκέψης προτού πούμε αν η σκέψη μπορεί ή δεν μπορεί· αν το να σκέφτεσαι, το να συλλογίζεσαι, η διανοητική διαδικασία αιτιολόγησης, μπορούν να φέρουν μια αρμονική ζωή. Για να το βρει κανείς αυτό πρέπει να ερευνήσει, να εξετάσει προσεκτικά τη φύση και τη δομή της σκέψης….”

 

 

 

3 σχόλια στο “Μικρό συμπλήρωμα”

   Δέσποινα
   22 Αυγούστου 17 στις 12:51

   Κομβικό σημείο στην λειτουργεία σαν ένα ενιαίο σύνολο μήπως παίζει η αποταυτιση ;Μερική & εν τέλει ολική αποταυτιση που οδηγεί σε σιωπή και που πραγματοποιείται με απλή παρατήρηση χωρίς επιλογές ;

   Δέσποινα
   22 Αυγούστου 17 στις 13:02

   Συγγνώμη θα γράψω ένα ακόμη σχόλιο διότι θα θελα τι γνώμη σας.
   Παρατηρώ μελετώντας τον Κρισναμουρτι ότι οι διδασκαλίες του προϋποθέτουν μια ενεργειακή βάση για την κατανόηση τους,που εμείς οι άνθρωποι δεν την έχουμε.Εννοω ,ότι πριν αρχίσουμε να ρωτάμε για την μεταμόρφωση του μυαλού μας θα πρεπε ήδη να έχουμε βάλει σε τάξη το σώμα και τις αδυναμίες του.π.χ στο βιβλίο του “σημειώσεις” γράφει ότι το πολύ φαγητό αποβλακωνει το νου.Ποσοι από μας έχουμε ένα σώμα αποταυτισμενο από αδυναμίες καθαρό και με ενεργεια;Δεν θα πρεπε πρώτα να βάλουμε σε τάξη αυτο πριν ρωτήσουμε για τον διαλογισμό;Το φαγητό,τα λεφτά,το σεξ πρώτα αυτά να μπουν σε μια τάξη.

Σχολιάστε