Ο “Παραμυθάς” διαβάζει Κρισναμούρτι

Χα, χα, χα… Γράφοντας  τον τίτλο θυμήθηκα τη μάνα μου, που από μικρό με έλεγε “ιερόσυλο”. Σύμφωνα με τη δική της θρησκευτική ηθική -για να κάνω και μια αναφορά στο προηγούμενο post- είχε δίκιο, αλλά εγώ… Έτσι, λοιπόν, αν κανείς τώρα έχει κάποια εικόνα περί Κρισναμούρτι,  πιθανόν να το θεωρήσει ιεροσυλία που ο “Παραμυθάς” λέει ιστορίες του Κρισναμούρτι. Προσωπικά, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εκείνος -με το φοβερό, έως αυτοσαρκαστικό, χιούμορ που είχε- θα γέλαγε με την ιδέα και θα του άρεσε πολύ. Όπως κάποτε γέλασε πολύ με ένα ανέκδοτο που είχα φτιάξει γι’ αυτόν και του το είχα πει. Ίσως κάποτε να σας το πω.

Ο “Παραμυθάς” λοιπόν, (χωρίς περούκα, γιατί δυστυχώς δεν έχω δικιά μου) ή αλλιώς ο ηθοποιός που κάνει τον “Παραμυθά”,  διαβάζει μια ιστορία του Κρισναμούρτι με τίτλο «Η μικρή πόλη με τα μαγαζιά», από το βιβλίο “ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ” .  Η μουσική που ακούγεται λίγο στην αρχή και λίγο στο τέλος είναι ενός Πόντιου, του Γιώργου του Γεωργιάδη ή πιο γνωστού ως Γκιόργκι Γκουρτζίεφ (χα, χα, χα, ίσως κι αυτό να είναι ιεροσυλία για κάποιους άλλους). Ξέρω, δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά ο Γκουρτζίεφ έχει γράψει μουσική, που έχει βγει σε δίσκο  το 1980 και πιάνο παίζει ο Keith Jarrett.

Όσοι θέλετε, λοιπόν, δείτε τον Παραμυθά  να διαβάζει την ιστορία του Κρισναμούρτι  κι αν σας κάνει κέφι ερμηνέψτε και τους διάφορους  «συμβολισμούς» που υπάρχουν στην  ιστορία.
Τέλος να πω ότι έχω γελάσει πολύ, γιατί ψάχνοντας να βρω κάποιο link για τον Gurdjieff είδα στην Wikipedia να αναφέρεται ως “Γιώργος”. Ως τώρα είχα ακούσει μόνο τη γυναίκα μου να τον λέει έτσι, πριν 30 χρόνια σχεδόν, όταν -για να με κοροϊδεύει κάποια βράδια που πριν κοιμηθώ, ξαπλωμένος στο κρεβάτι, διάβαζα Γκουρτζίεφ καπνίζοντας το τελευταίο τσιγαράκι της ημέρας- μου έλεγε ειρωνικά: “πάλι Γιώργο διαβάζεις;” γιατί εκείνη τότε, βλέπετε, ήταν Δασκάλα του Ινδουισμού!  Χα, χα, χα… Κι άλλη ιεροσυλία έκανα! Μας ξεφώνισα οικογενειακώς!

Καλό βράδυ και καλό μήνα.
Σας φιλώ πολύ, όλους· ανεξαρτήτως ηθικής ή ανηθικότητας.
Π. 

 

3 σχόλια στο “Ο “Παραμυθάς” διαβάζει Κρισναμούρτι”

   δημήτρης
   1 Ιουνίου 12 στις 8:43

   Κι εγώ διάβαζα “γιώργο” τα βράδια πριν κοιμηθώ και με μάλωνε η γυναίκα μου γιατί ήταν “δασκάλα” του εξορθολογισμού 🙂
   Ήταν και ο τίτλος του βιβλίου (Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον εγγονό του) που ξένιζε ίσως και τρόμαζε λιγάκι.Εμένα όμως με γοήτευε και προσπαθούσα με πάθος να αποκρυπτογραφήσω τα κρυμμένα μηνύματα που περνούσε ο Γκουρτζίεφ όταν έλεγε λόγου χάρη “ότι η δυστυχία των ανθρώπων ξεκίνησε όταν άρχισαν να αφαιρούν τον ηλεκτρισμό από τη φύση” ή όταν έλεγε συχνά ότι “το ίδιο μπαστούνι έχει δυο άκρες” κλπ
   Ο Κρισναμούρτι ήρθε σε εμένα αρκετά αργότερα να μιλήσει απλά, ξεκάθαρα και να διαλύσει κάθε γρίφο,κάθε φαντασία και κάθε συναισθηματισμό ίσως ακόμη και εμένα 🙂
   Φιλιά και καλό μήνα και να μας διαβάζεις πιο συχνά Κ!

Σχολιάστε