Τι είναι ο κολαούζος;

Φαντάζομαι ότι θα ξέρετε την παροιμία:  «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει». Προσωπικά την ξέρω από μικρός, αλλά μόλις εχθές, στα 75  μου, έμαθα τι σημαίνει κυριολεκτικά. Δηλαδή τι σημαίνει “κολαούζος”. Λοιπόοον…. Κατ’ αρχήν σημαίνει αυτό που λίγο πολύ σκεφτόμαστε όλοι. Κολαούζος είναι ο οδηγός αυτός που προπορεύεται και δείχνει τον δρόμο, ο οδηγητής. Και στην παροιμία εννοείται ότι όταν βλέπεις το χωριό από μακριά, δεν χρειάζεσαι κολαούζο. Πράγμα που μεταφορικά ισχύει και για καθετί που είναι ολοφάνερο από μόνο του. Αλλά ο κολαούζος έχει και άλλες τρεις σημασίες:
1. Ο έμπειρος σύμβουλος ή ο φορτικός άνθρωπος – αυτός που προσκολλάται σε κάποιον και μπορεί και να του κάνει τα θελήματα.
2. Ένα εργαλείο που φτιάχνει σπειρώματα, όπως το σπείρωμα μιας βίδας και λοιπά.
3. Ένα λεπτό και μακρύ σχοινί, με το οποίο επικοινωνεί ο δύτης με τον ναύτη που βρίσκεται στο σκάφος.
Αυτά για τον κολαούζο.
Καλό βράδυ.
        Π.

 

 

 

 

2 σχόλια στο “Τι είναι ο κολαούζος;”

   διονύσης μάνεσης
   5 Σεπτεμβρίου 18 στις 21:54

   Λοιπόν, παραμύθια, Παραμυθά! Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εγώ έπαθα το εξής: Βλέπω το ωραίο χωριό της φωτογραφίας να δεσπόζει στον κάμπο, το βλέπω, φαίνεται, φαίνεται .. ΑΛΛΑ .. αλλά αναρωτιέμαι ποιο να είναι, θα δεχόμουν ευχαρίστως έναν κολαούζο να με οδηγήσει εκεί και να με μυήσει στα μυστικά του. Πάπαλα η φράση! Χωριό που και φαίνεται και κολαούζο θέλει! 🙂

   Πάντως, ένα μεγάλο ευχαριστώ που δε με άφησες να πάω στα 75 για να μάθω τη λέξη, φιλόλογος άνθρωπος! Να φανταστείς μάλιστα ότι για χρόνια πίστευα πως “το” κολαούζο (αυθαίρετα, στα νιάτα μου, το θεωρούσα ουδέτερο) πίστευα ότι ήταν κάτι σαν κοπλιμέντο, σαν έπαινος, κάτι τέτοιο. Ώσπου κάποτε κάποιος μου κατέρριψε την ιδέα μου και μου είπε τι σημαίνει. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, εγώ θυμόμουν ότι δε σημαίνει έπαινος, αλλά .. είχα ξεχάσει και την ερμηνεία που μου είχαν πει. Ε, τώρα πια, με την ανάρτησή σου, έμαθα!!

Σχολιάστε