Και κάτι μουσικό.

Ninth_Symphony_original

Η παρτιτούρα που βλέπετε είναι γραμμένη με το χέρι του Μπετόβεν, και είναι από την Ενάτη Συμφωνία του, που γράφτηκε το 1827.  Βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου και το 2002, προστέθηκε στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς, των Ηνωμένων Εθνών, κι έτσι έγινε η πρώτη παρτιτούρα που τιμήθηκε ποτέ με αυτό τον τρόπο. Ο Μπετόβεν είναι ο ένας από τους τρεις αγαπημένους μου συνθέτες κλασσικής μουσικής – οι άλλοι δύο  είναι ο Μότσαρτ και ο Βιβάλντι. Από τις συμφωνίες του Μπετόβεν, εκείνη που με συγκινεί πάρα πολύ είναι η Ενάτη. Από τα 18 μου, που την πρωτάκουσα, η “Ωδή στη χαρά”, από αυτή τη Συμφωνία,  με συγκινεί το ίδιο -ίσως και περισσότερο- έως και σήμερα. Η “Ωδή” είναι το τελευταίο μέρος της Συμφωνίας και οι στίχοι είναι παρμένοι από ένα ποίημα του Σίλλερ.

Όλα αυτά τα λέω σαν εισαγωγή στο βίντεο με μία αναπάντεχη εκτέλεση της “Ωδής στη χαρά” που θα δείτε, σε μια πλατεία της Ισπανίας, και για να καταλάβετε γιατί στην αρχή το πήρα για πλάκα, αλλά τελικά μου άρεσε και με συγκίνησε πάρα πολύ. Με συγκίνησαν – πέρα από το ίδιο το κομμάτι – οι αντιδράσεις του κόσμου και κυρίως των μικρών παιδιών που με ξετρέλαναν, παρόλο που τα πλάνα τους είναι πολύ γρήγορα.
Καλό βράδυ.
Π.

4 σχόλια στο “Και κάτι μουσικό.”

   amalia
   19 Νοεμβρίου 13 στις 23:29

   Μια εμπνευσμένη μουσική ,τελικά, έτσι δείχνει το μεγαλείο της.Καθηλώνει και συγκινεί. Και αν δεν κάνω λάθος όταν έγραψε την ωδή ήταν ήδη κωφός. ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!

   marilia
   20 Νοεμβρίου 13 στις 19:01

   Όταν οι μελωδίες ξεχύνονται στους δρόμους, πάντα το ίδιο θαύμα συντελείται. Όπως και τότε στην αγορά των Χανίων, όπως και την άλλη φορά, στο εμπορικό κέντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.
   Κι ενώ θαύματα μπορούμε να κάνουμε, εντούτοις… δεν τα τολμάμε. Αλήθεια, γιατί;

Σχολιάστε