Μια ιστορία του Χότζα

Nasreddin_(17th-century_miniature)
Τελευταία με έχει πιάσει και κοιτάζω τις κατηγορίες των posts για να δω ποιες έχω παραμελήσει. Μια από αυτές είναι και η κατηγορία με ιστορίες του Χότζα, που την τελευταία την έχω ανεβάσει τον Φεβρουάριο του 2015. Έτσι για σήμερα, σας έχω μια ιστορία του Χότζα,  που την θυμάμαι κάθε φορά που έχω να δώσω μια ομιλία και βαριέμαι.
Καλή εβδομάδα
Π. 

Κάποτε κάλεσαν τον Χότζα, να δώσει μια ομιλία στους κατοίκους ενός γειτονικού τους  χωριού, με θέμα την Αλήθεια.  Εκείνος βαριόταν τρομερά, αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και πήγε.  Μόλις ανέβηκε στο βήμα, έκανε μια ερώτηση στο ακροατήριο:
“Θ’ αρχίσω με μια ερώτηση: Ξέρετε τι πρόκειται να σας πω”.
Μερικοί χωρατατζήδες που ήθελαν να διασκεδάσουν, φώναξαν: “Όχι, όχι…”
“Τότε”, είπε ο Χότζας με αξιοπρέπεια,  “δεν θα προσπαθήσω να διδάξω ένα τόσο απληροφόρητο ακροατήριο” και έφυγε αμέσως.
Την επόμενη εβδομάδα, αφού οι γεροντότεροι του χωριού πήραν υπόσχεση από τους ταραξίες ότι δεν θα ξανάκαναν πλάκα, παρακάλεσαν και πάλι τον Χότζα να πάει να τους μιλήσει.
Έτσι μόλις βρέθηκε  ο Χότζας πάλι στο βήμα, είπε:  “Θ’ αρχίσω με μια ερώτηση: Ξέρετε τι πρόκειται να σας πω”;
Οι άνθρωποι στο ακροατήριο ήταν αβέβαιοι για το πώς έπρεπε να αντιδράσουν, αλλά μερικοί, βλέποντας τον Χότζα που τους κοίταζε επίμονα, μουρμούρισαν διστακτικά: “Ναι… ναι…”
“Ε, τότε”, είπε ο Χότζας,   “δεν υπάρχει λόγος να σας πω τίποτα” και έφυγε από την αίθουσα.
Για τρίτη φορά, όμως, μια αντιπροσωπεία από το κοντινό χωριό, και τον παρακάλεσε πιεστικά να πάει για μια ακόμα φορά.
Ο Χότζας δέχτηκε και μόλις ανέβηκε στο βήμα, ρώτησε πάλι το ακροατήριο: “Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ξέρετε τι πρόκειται να σας πω”;
Επειδή φαινόταν σαν να ζητούσε ειλικρινά μια απάντηση, κάποιοι φώναξαν: “Μερικοί από μας ξέρουν και οι άλλοι όχι”.
“Ε, τότε”, είπε ο Χότζας , “εκείνοι  που ξέρουν, να το πουν σε εκείνους που δεν το ξέρουν” και βγήκε αμέσως από την αίθουσα, αφήνοντας το ακροατήριο σύξυλο.

 

 

Σχολιάστε