“Αφήστε τις Τράπεζες να χρεωκοπήσουν”

Όλο αυτόν τον καιρό της οικονομικής κρίσης στον τόπο μας, συνειδητά δεν έχω γράψει κάτι γι΄ αυτήν, όχι γιατί δεν έχω άποψη, αλλά πια μιλάνε δημόσια και με φοβερή αυτοπεποίθηση τόσοι πολλοί για όλα, που λέει κανείς, “ε, άσ΄το καλύτερα”. Προφανώς  ο κάθε άνθρωπος δικαιούται και πρέπει να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν στον τόπο του – στο οικονομικό πεδίο, στο πολιτικό, στο θρησκευτικό, στο εκπαιδευτικό κ.λπ. – αλλά άλλο αυτό κι άλλο να βγαίνεις στα κανάλια ή στα blogs και σαν ειδικός να μιλάς, “με ύφος εκατό καρδιναλίων”, που έλεγε κι η μάνα μου, για τα πάντα και τους πάντες. Έτσι προτιμώ να μην μπαίνω σ΄ αυτά τα θέματα. Να, όμως, που σήμερα μου ήρθε ένα βίντεο με μία συνέντευξη του Πρόεδρου της Ισλανδίας, Όλαφουρ Γκρίμσον, που μου έδωσε θάρρος – και πάλι όχι για να πω εγώ, αλλά για να μεταφέρω. Εδώ και καιρό, έχω αναρωτηθεί γιατί δηλαδή πρέπει ντε και καλά να σωθούν οι Τράπεζες. Με έτρωγε να γράψω κάποιο post “κοινωνικο-φιλοσοφικο-οικονομικό”, αλλά έλεγα, “μήπως θες να το κάνεις επειδή εσύ χρωστάς πολλά σε Τράπεζες και θα ήταν η καλύτερή σου να χρεωκοπήσουν και κλείσουν;  Άσ΄ το καλύτερα…” Κι έτσι δεν έγραψα τίποτα, και ούτε και σήμερα θα γράψω εγώ, κάτι δικό μου. Αλλά αποφάσισα να ανεβάσω αυτό το post, όταν  έμαθα ότι ο Πρόεδρος   Όλαφουρ Γκρίμσον είπε ότι, στην Ισλανδία: «… Αφήσαμε τις Τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις Τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις Τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι Τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεωκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό».
Δεν πρόκειται να γράψω τίποτα δικό μου, όπως σας είπα. Απλώς σας ανεβάζω εδώ το βίντεο της συνέντευξής του, που είναι με ελληνικούς υπότιτλους κι αν θέλετε να τα διαβάσετε κι όλας υπάρχει και η γραπτή συνέντευξή του στο blog  tromaktiko.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π. 

3 σχόλια στο ““Αφήστε τις Τράπεζες να χρεωκοπήσουν””

   amalia
   3 Φεβρουαρίου 13 στις 16:58

   Δυστυχώς αυτοί που πραγματικά έχουν κάτι να πούνε, δεν ακούγονται. Ή μάλλον,καλύτερα,δεν τους ακούνε αυτοί που θα έπρεπε. Γιατι απλά ..δεν θέλουν!

   Πέτρος
   4 Φεβρουαρίου 13 στις 13:12

   Λες Παραμυθά τελικά να είχε δίκιο ο Κλεμέντιος ο 5ος και ο Φίλιππος της Γαλλίας όταν βγήκε την Παρασκευή 13/10 του 1307 (από εκεί λένε βγήκε και το “Παρασκευή και 13”) και έσφαξε τους ιππότες Ναϊτες;
   Οι Ναϊτες είχαν ιδρύσει το τραπεζικό σύστημα, με υποκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη και τους Αγ. Τόπους, είχανε καταθέσεις, κάνανε εμβάσματα και δίναν δάνεια, όλα φυσικά με υψηλό κερδος. Τους χρωστούσε και ο Φίλιππος πολλά.
   Γενικά συμπαθούμε τους Ναϊτες, ως ανυπότακτους στην εξουσία και αναζητητές της αλήθειας, αλλά μήπως δεν είναι έτσι;

   δημήτρης
   4 Φεβρουαρίου 13 στις 14:17

   “Δεν χρειάζονται σπουδαίοι ιστορικοί για να μας πουν ότι η κοινωνία μας καταρρέει. Και πρέπει να βρεθούν νέοι «αρχιτέκτονες», νέοι «χτίστες», για να δημιουργήσουν μια καινούργια κοινωνία. Το οικοδόμημα πρέπει να χτιστεί πάνω σε νέα θεμέλια, πάνω σε γεγονότα και αξίες που να έχουν ανακαλυφθεί τελευταία. Τέτοιοι «αρχιτέκτονες» δεν υπάρχουν ακόμα. Δεν υπάρχουν «χτίστες», δεν υπάρχει κανένας που -παρατηρώντας το γεγονός, αποκτώντας επίγνωση ότι το οικοδόμημα γκρεμίζεται- να μεταμορφώνεται σε «αρχιτέκτονα». Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Βλέπουμε την κοινωνία να καταρρέει, να διαλύεται, και είμαστε εμείς -εσείς κι εγώ- που πρέπει να γίνουμε «αρχιτέκτονες». Εσείς κι εγώ πρέπει να ανακαλύψουμε νέες άξιες και να χτίσουμε πάνω σε πιο βαθιά κι ανθεκτικά θεμέλια. Γιατί αν βασιστούμε στους επαγγελματίες «αρχιτέκτονες» και «χτίστες», στους πολίτικους και στους θρησκευτικούς ηγέτες, θα βρεθούμε ακριβώς στην ίδια θέση όπως και πριν.
   Επειδή δεν είμαστε δημιουργικοί, έχουμε καταντήσει την κοινωνία να είναι αυτό το χάος γι’ αυτό εσείς κι εγώ πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί, γιατί το πρόβλημα είναι άμεσο.”
   Κρισναμούρτι “Η χαρά της ελευθερίας”

   Να ο κύριος Γκρίμσον!βάζει ένα λιθαράκι!χρειάζονται κι άλλοι…όλοι εμείς!

Σχολιάστε