“Γράφοντας τις σκέψεις σας”

NOTEBOOK.1

Ο τίτλος του post είναι ο τίτλος ενός από τα κείμενα του τελευταίου βιβλίου του Κρισναμούρτι που μεταφράζω και σας έχω μιλήσει γι’ αυτό σε προηγούμενο post, που μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ  ΕΔΩ.  Δεν είχα σκοπό να ανεβάσω κι άλλο κείμενο από αυτό το βιβλίο τόσο γρήγορα, αλλά πρώτον, είδα ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο -κατά τη γνώμη μου- για όσους κάνουν μια δουλειά με τον εαυτό τους, και δεύτερον  γιατί αυτό το είδα, επειδή ετούτο το κείμενο έπεσε πάνω σε μια άλλη δουλειά που κάνω αυτό τον καιρό! Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή.
Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι να γράψω ένα βιβλίο για τις συναντήσεις που είχα με τον Κρισναμούρτι και πώς έγινε όλο αυτό, με τίτλο  “Σερεντίπιτυ”. Για το τι σημαίνει αυτή η Ινδική λέξη που έχει καταχωρηθεί και ως Αγγλική, έχω ανεβάσει ένα post που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.  Όμως ο εκδότης και φίλος μου, που συζητάμε να το εκδώσει, αφού εκείνος βγάζει όλα τα βιβλία του Κρισναμούρτι, μου είπε να γράψω για όλη μου τη ζωή, που μέρος της είναι και η συνάντηση που λέγαμε, και με τίτλο, “Μια ζωή σαν παραμύθι”. Αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ και πολύ με την ιδέα. Γιατί, εντάξει είναι περίεργο πώς βγήκα στο θέατρο από 8 χρονών και διάφορα που μου έχουν συμβεί μετά, αλλά ποιον μπορεί να ενδιαφέρουν; Και δεν είναι και κάπως εγωκεντρικό να γράψω για τη ζωή μου; Ενώ μόνο για τον Κρισναμούρτι είναι διαφορετικό. Αλλά ο φίλος μου επιμένει. Έτσι σκέφτηκα, να κοιτάξω μήπως το καλύψω το θέμα της ζωής μου, βάζοντας το ημερολόγιο που έχω κρατήσει  από το 1965 (στα 22 μου) έως πριν από ένα χρόνο, το 2ο14. Όλα τα χρόνια πριν από το 1990, είναι γραμμένα σε δύο τετράδια και διάφορα μπλοκάκια που κουβαλούσα μαζί μου. Έτσι άρχισα να τα ξαναδιαβάζω και να τα αντιγράφω στο κομπιούτερ μου, πράγμα που έχει πολύ ενδιαφέρον. Και πάνω εκεί, έπεσα πάνω στο κείμενο του Κρισναμούρτι που έχει τίτλο, “Γράφοντας τις σκέψεις σας”, (Writing down gour thoughts) που μιλάει για κάποιον επισκέπτη του, που είχε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα κι εκείνος τον συμβουλεύει να γράφει κάθε μέρα όσα σκέφτεται, νοιώθει, επιθυμεί και λοιπά.  Ενθουσιάστηκε με αυτά που λέει στον επισκέπτη του. Έτσι σκέφτηκα να ανεβάσω εδώ τα βασικά μέρη από το κεφάλαιο του βιβλίου, και λίγες από τις σημειώσεις που είχα κρατήσει το 1965, τον πρώτο χρόνο που άρχισα να κρατάω ημερολόγιο. Και λέω να αρχίσω μ’ αυτό. Αν το βαριέστε, “πηδήξτε το”. Θα ήθελα, όμως, αν δεν βαριέστε, να μου γράψετε τη γνώμη σας μ’ ένα σχόλιο γι’ αυτήν την ιδέα της αυτοβιογραφίας, είτε εδώ στο blog είτε σε κάποια από τις 4 σελίδες  του face book όπου θα το ανεβάσω.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

1. ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 1965.

14.9.65
Θ΄ αρχίσω να κρατάω σημειώσεις από τη ζωή μου . Ίσως μου χρειαστούν.

20.9.65
O στρατός με διέλυσε. Σπάσανε τα νεύρα μου, σκλήρυνα κι αδιαφορώ για τα πάντα.

22.9.65
Τελευταία, παρατήρησα ότι εκείνα που με αγγίζουν περισσότερο – μόνο ίσως – στα βιβλία, στο θέατρο, στις ταινίες, στη καθημερινή ζωή, είναι κάποια γεγονότα που σου αφήνουν στο τέλος σαν γεύση, ερωτήματα σαν κι αυτά για τους ανθρώπους: « Γιατί οι άνθρωποι να ταπεινώνουν, να εξευτελίζουν άλλους; Δεν μπορεί να’ ναι νόμος της ζωής!» «Γιατί να χωρίζονται, να αναγκάζονται σε χωρισμό;» «Γιατί δεν είναι ελεύθεροι;» «Γιατί δεν έχουν τη δύναμη να αγαπιούνται;»  Πρέπει να μάθω.

4.12.65
Tι ωραίο που είναι μετά από δύο χρόνια στρατό να απολύεσαι!

ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ : “ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ”

… Αν θα το έβρισκε δύσκολο, ο επισκέπτης, να αποκτήσει επίγνωση (όπως του είπα), τότε ας έγραφε κάθε σκέψη και συναίσθημα στη διάρκεια της μέρας· ας έγραφε τις προθέσεις πίσω από τα λόγια του, πίσω από τις αντιδράσεις της ζήλειας του, από τον φθόνο του, από την ματαιοδοξία του, τον αισθησιασμό του και λοιπά. (…) Αν τα έγραφε όποτε μπορούσε, τότε το βράδυ πριν πάει για ύπνο, θα μπορούσε να ξανακοιτάζει  όσα είχε γράψει μέσα στη μέρα· ας τα μελετούσε, ας τα εξέταζε, χωρίς κριτική, χωρίς επίκριση και μελετώντας τα θα ανακάλυπτε τις αιτίες των σκέψεων και των συναισθημάτων του, των επιθυμιών του, των όσων έλεγε. Αν θα το έκανε αυτό τακτικά, θα έβλεπε ότι όταν δεν έγραφε μέσα στη διάρκεια της ημέρας –επειδή έδινε την προσοχή του σε κάτι άλλο- έτσι κι αλλιώς θα κατέγραφε μέσα του ασυνείδητα τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τις αντιδράσεις του και θα μπορούσε να τα γράψει αργότερα, όταν τον βόλευε. Τώρα: το σημαντικό σ’ αυτό είναι ότι θα έπρεπε να εξετάσει, να μελετήσει με νοημοσύνη ό,τι είχε γράψει και μελετώντας τα, θα αποκτούσε επίγνωση της κατάστασής του. Με τη φλόγα της επίγνωσης του εαυτού, της γνώσης του εαυτού, οι αιτίες ανακαλύπτονται και κατακαίονται. Έτσι, μέσα από τη γνώση του εαυτού έρχεται η σωστή σκέψη, από την οποία έρχονται όλα τα υπόλοιπα. (…) Όταν κανείς γράφει όλα όσα νοιώθει και σκέφτεται, τις επιθυμίες του και τις αντιδράσεις του, αυτό φέρνει μια εσωτερική επίγνωση, μια συνεργασία του υποσυνείδητου με το συνειδητό, μια εσωτερική ενοποίηση και κατανόηση, χωρίς προσπάθεια…


 

 

4 σχόλια στο ““Γράφοντας τις σκέψεις σας””

   amalia
   11 Σεπτεμβρίου 15 στις 22:03

   Νομίζω έχετε ζήσει μια “γεμάτη” ζωή οπότε μια τέτοια αυτοβιογραφία θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον. Τολμήστε το λοιπόν.

   roza
   14 Σεπτεμβρίου 15 στις 0:57

   Επειδή δεν σχολιάζονται όλα τα ποστς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας παρακολουθούμε. Προσωπικά τις βιογραφίες τις ψιλοβαριέμαι, αλλά η δική σας, όπως σας παρακολουθώ μέσα από το μπλογκ σας, νομίζω θα είναι δέκα ζωές σε μία! Σαν λογοτεχνικό μυθιστόρημα, πλούσιο σε φιλοσοφία λόγω Κρισναμούρτι, αλλά και ιστορικά στοιχεία μιας άλλης εποχής.

Σχολιάστε