Για τον Καβάφη

ppt-15-638

Σαν σήμερα, πριν 153 χρόνια στις 29 Απριλίου 1863, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και πάλι σαν σήμερα, πριν 83 χρόνια, στις 29 Απριλίου 1933, πέθανε. Δεν το ήξερα, αλλά έπεσα τυχαία πάνω σε ένα βιογραφικό του σημείωμα.  Όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog από παλιά ίσως θα θυμάστε ότι τον θεωρώ σαν έναν από τους “Δασκάλους” και “φίλους” της εφηβείας μου. Έχω ανεβάσει ένα σχετικό post     ΕΔΩ    όπως και ένα άλλο για το έτος Καβάφη με γενικότερες πληροφορίες, ΕΔΩ.  Σήμερα, προσέχοντας τις ημερομηνίες καθώς έγραφα αυτό το post είδα κάτι που μου φάνηκε από παράξενο έως μεταφυσικό.  Προσέξτε τες: όλες έχουν το 3. Γεννήθηκε πριν 153 χρόνια, το 1863  και πέθανε πριν 83 χρόνια  το 1933.  Άσε  που και στην ημερομηνία γέννησής του και του θανάτου, 29 Απριλίου υπάρχει το 9 που είναι πολλαπλάσιο του 3 ( 3χ3=9) !!!
Ίσως να ξέρετε τι σημαίνει ο αριθμός 3.  Είναι το σύμβολο της ζωής και σημαίνει την αρχή, το τώρα και το μέλλον, δηλαδή τη γέννηση, την ζωή και τον θάνατο. Επίσης είναι ο αριθμός της ισορροπίας, – αρχή , μέση και τέλος.  Ψυχολογικά και ψυχικά θεωρείται αριθμός της χαράς, της δημιουργικότητας και της ευημερίας. Είναι ο αριθμός που συνδέεται με την τέχνη, την έμπνευση την πρωτοτυπία και την φαντασία.  Οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν ιερό αριθμός και σαν τέτοιος εμφανίζεται και στον Όμηρο στις  επικλήσεις των 3 θεών, του Δία, της  Αθηνάς και του Απόλλωνα. Επίσης στην Χριστιανική Θρησκεία το 3 συμβολίζει την  Αγία Τριάδα- Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.  Τέλος, είναι ο πρώτος περιττός, είναι τέλειος αριθμός γιατί έχει αρχή, μέση και τέλος, γέννηση, ζωή και θάνατο (1+1+1) και όπως θα ξέρετε, ο Πυθαγόρας παριστάνει τον κόσμο με το ορθογώνιο τρίγωνο , το γνωστό Πυθαγόρειο θεώρημα.
Αυτά, λοιπόν, για το 3, που με έκανε να τα σκεφτώ η επέτειος θανάτου του Καβάφη. Και θα κλείσουμε με το αγαπημένο μου ποίημά του, που το είχα κάτι σαν “οδηγό” στα νιάτα μου, το “ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ”.
Καλό βράδυ.
Π.

 

 

 

Σχολιάστε