Φορσύθια

110111_garden5_789385243

Αν σας πω ότι είχα έτοιμα τέσσερα posts και ξαφνικά, αποφάσισα να ανεβάσω  ένα πέμπτο για ένα λουλούδι; Είναι αυτό  που βλέπετε στην πρώτη  φωτογραφία, ενώ όλο το θάμνο γεμάτο με τέτοια λουλούδια, στη δεύτερη φωτογραφία μετά από αυτή την εισαγωγή. Το λουλούδι αυτό – που δεν το είχα ξανακούσει ποτέ μου – το λένε φορσύθια και υπάρχει και στην Ελλάδα. H φορσύθια είναι από τους πιο εντυπωσιακούς φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους και αυτό γιατί κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο και πριν βγουν τα φύλλα, τα γυμνά κλαδιά του γεμίζουν με κίτρινα λουλούδια, που διατηρούνται για 1,5-2 μήνες, ενώ τα φύλλα της που είναι πράσινα βγαίνουν αργότερα και τα κρατάει μέχρι και το φθινόπωρο. Τώρα θα μου πείτε και πώς μου ήρθε ξαφνικά να γράψω γι΄αυτό το λουλούδι. Σήμε ρα το πρωί, μεταφράζοντας το βιβλίο του Κρισναμούρτι που κάνω αυτόν τον καιρό (“Η μόνη επανάσταση”), έπεσα σε μια υπέροχη περιγραφή του γι΄ αυτό το λουλούδι! Επειδή δεν το είχα ξανακούσει στη ζωή μου, έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τι είναι, όπως και διάφορες φωτογραφίες του. Έτσι αποφάσισα να ανεβάσω το απόσπασμα από το βιβλίο, μαζί με τις δυο φωτογραφίες. Ελπίζω να σας αρέσουν όλα.
Καλή εβδομάδα
Π.

x Forsythia 'Lynwood Gold'2

“… Η μέρα άρχισε συννεφιασμένη και μουντή και τα γυμνά δέντρα στέκονταν σιωπηλά στο δάσος. Ανάμεσα από τα δέντρα του δάσους μπορούσες να δεις πιο πέρα, κρόκους, ασφοδίλια και θάμνους φορσύθια με λαμπερά κίτρινα λουλούδια, που όπως τα κοίταζες από  απόσταση ήταν σαν μια κίτρινη πινελιά στο πράσινο γρασίδι. Καθώς προχώρησες και τα πλησίασες σε τύφλωσε η λαμπρότητα εκείνου του κίτρινου – που ήταν ο Θεός. Όχι ότι ταυτίστηκες με το χρώμα ή ότι έγινες αυτή η έκταση που γέμιζε το σύμπαν με κίτρινο, αλλά ότι δεν υπήρχες εσύ που το κοίταζες. Υπήρχε μόνον αυτό το κίτρινο και τίποτε άλλο – ούτε οι φωνές τριγύρω σου, ούτε το κοτσύφι που κελαηδούσε το πρωινό του τραγούδι, ούτε οι φωνές των περαστικών, ούτε το αυτοκίνητο που πέρασε με θόρυβο ξυστά από δίπλα σου στο δρόμο. Υπήρχε μόνο αυτό, τίποτε άλλο. Και μέσα σ’ εκείνη την ύπαρξη, υπήρχε ομορφιά και αγάπη…”

3 σχόλια στο “Φορσύθια”

   lolipop Family
   24 Φεβρουαρίου 14 στις 22:01

   Είναι πραγματικά πανέμορφο!!!! Πανέμορφο !!!! Κι εδώ Χανιά έχει κάτι παρόμοιους θάμνους και σήμερα που ήταν μουντή η μέρα μαζί με τις αμυγδαλιές φάνταζαν υπέροχοι. Πολλά φιλιά 🙂

   Μάρθα
   25 Φεβρουαρίου 14 στις 11:43

   Όταν γέννησα, 8 Νοέμβρη, είχα ψάξει και είχα βρει ότι αυτά τα λουλούδια ανθίζουν τον χειμώνα τα μπουμπούκια τους και το θεώρησα σημάδι και πήρα και έβαλα στο σπίτι για να καλωσορίσουμε το μωρό μας!
   Είναι πανέμορφα!

Σχολιάστε