Για τις φίλες και τους φίλους που καπνίζουν

 

91336232

Το απόσπασμα που θα διαβάσετε, το βρήκα σε ένα βιογραφικό βιβλίο για τον Κρισναμούρτι, που γράφτηκε στην Αμερική για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, από μία συνεργάτιδά του την Eνelyn Blau, με τίτλο: «Krishnamurti, 100 years». Σ’ αυτό, υπάρχουν πολλές συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν από πολύ κοντά. Στο απόσπασμα εδώ, μιλάει η για πάρα πολλά χρόνια γραμματέας του Κρισναμούρτι στην Αγγλία, η Ντόρις Πρατ, μιλάει για το τι της είπε ο Κρισναμούρτι, κάποτε που του ζήτησε τη βοήθειά του για να κόψει το τσιγάρο.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π

«Θυμάμαι που κάποτε είπα στον Κρισναμούρτι ότι ήθελα να συζητήσουμε το πρόβλημά μου κι είχα μια συνάντηση μαζί του γι’ αυτό. Το πρόβλημά μου ήταν ότι ήθελα να σταματήσω το κάπνισμα. Αφού μ’ άκουσε μου είπε: ‘Δεσποινίς Πρατ μου μιλήσατε για το πρόβλημά σας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία θέματα: Το πρώτο είναι το γεγονός: το γεγονός ότι καπνίζετε. Το δεύτερο είναι το παραμύθι: το παραμύθι ότι σας αρέσει να καπνίζετε, αλλά ότι θα θέλατε να μην καπνίζετε και ότι το ιδανικό σας ότι  θα θέλατε να είστε κάποια που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Και το τρίτο θέμα είναι το κενό που νιώθει κανείς μέσα του και που τον κάνει να καπνίζει ή να αποζητάει διαρκώς το σεξ ή οτιδήποτε άλλο για να γεμίσει το κενό του και μόνο. Έτσι υπάρχει μια πάλη μέσα σας, ανάμεσα στο γεγονός ότι καπνίζετε και στο κενό μέσα σας, και στη μέση υπάρχει το παραμύθι που έχετε φτιάξει’…» .

 

5 σχόλια στο “Για τις φίλες και τους φίλους που καπνίζουν”

   δημήτρης
   1 Νοεμβρίου 13 στις 22:47

   Μετά από τέτοιο “χειρουργείο” η δεσποινίς Πρατ(αλλά και ο καθένας στη θέση της) τρία πράγματα θα μπορούσε να κάνει:
   1. Να κόψει αμέσως το τσιγάρο.
   2. Να κάνει πως δεν κατάλαβε και να συνεχίσει σαν να μην άκουσε ποτέ.
   3. Να μεγαλώσει την εξάρτησή της…
   Το γεγονός είναι ότι ο Κρισναμούρτι γίνεται μεγενθυντικός φακός που αντανακλά ολόγυμνο τον εαυτό μας… κι όποιος έχει μάτια βλέπει!

   Παραμυθάς
   2 Νοεμβρίου 13 στις 12:58

   Η Ντόρις Πρατ -που έμεινε κοντά στον Κρισναμούρτι, στο Μπρόκγουντ Παρκ, μέχρι το τέλος της ζωής της – ΚΑΙ κατάλαβε τι της έλεγε ΚΑΙ δεν έκοψε ποτέ το κάπνισμα. Γι΄αυτό, και για διάφορα άλλα, επειδή είχε και φοβερό χιούμορ, όταν συστηνόταν σε κάποιον καινούργιο επισκέπτη, έλεγε: “Γεια σας. Ντόρις Πρατ, η μεγαλύτερη αποτυχία του Κρισναμούρτι”. Χα, χα, χα…

   Ευαγγελία
   2 Νοεμβρίου 13 στις 13:05

   Ωω! Μάλιστα… Οπότε θα πω με ευχαρίστηση 3 πράγματα: Ευτυχώς που έκοψα το τσιγάρο καθώς η καρδιά μου διαμαρτυρήθηκε εντόνως!
   Ευτυχώς που διαμαρτυρήθηκε για να ανακαλύψω το πρόβλημα διαφορετικά θα ήταν μπαμ! και κάτω η υπόθεσή μου…
   Ευτυχώς που τα κενά (όλα τα κενά) καλύφθηκαν και δεν έχω πια ανάγκη το τσιγάρο…
   Να είναι καλά εκεί που είναι ο Κρισναμούρτι! Καλά τα είπε! Να είσαι όμως καλά κι εσύ, που τα μεταφέρεις με τη φωνή σου ταρακουνώντας μας!…
   Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα!

Σχολιάστε