Διπλή γιορτή

WWII-HISTORY-GERMANY-RUSSIA-FILES
Ο τίτλος του post, αναφέρεται στη σημερινή -9 Μαΐου 2015- γιορτή που κλείνουν εβδομήντα χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, και στην αυριανή γιορτή που είναι η γιορτή της μητέρας.
Ήταν στις 9 Μαΐου του 1945 που ο Σοβιετικός Στρατός μπήκε στο Βερολίνο και ύψωσε την σημαία της νίκης, γεγονός που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Ευρώπης από τον ναζισμό. Με την νίκη των Σοβιετικών μπήκε τέλος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που άφησε πίσω του πάνω από πενήντα εκατομμύρια νεκρούς, άμαχους και στρατιώτες, διέλυσε οικονομικά και κοινωνικά τις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του ναζισμού και υπήρξε η αιτία τόσο για αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, όσο και για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου. Πριν μερικά χρόνια, είχαμε κάνει με τον Κωνσταντίνο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τίτλο, “Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”. Τη φράση αυτή την είπε ο Τσώρτσιλ μετά την νίκη των Ελλήνων στην Ιταλική επίθεση στην Ελλάδα. Έτσι αρχίζει και το ντοκιμαντέρ: με τον Τσώρτσιλ να λέει ότι, μετά την νίκη των Ελλήνων, δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες  πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Το ντοκιμαντέρ το είχα ξανανεβάσει το 2009, στην επέτειο της 28 Οκτωβρίου, αλλά ήταν η Αγγλική έκδοση του ντοκιμαντέρ, γιατί δεν είχα την τότε ελληνική. Αν σας κάνει κέφι δείτε το κάνοντας κλικ   Ε Δ Ω

Κι ένα δεύτερο βίντεο τώρα, πιο τρυφερό και γλυκό, για την αυριανή γιορτή της μητέρας. Είναι ένα  βίντεο που το βρήκα στο YOUTUBE και μου άρεσε. Δείτε το.

Καλό Σαββατοκύριακο και χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες.
Πολλά φιλιά
Π.

 

 

 

Σχολιάστε