“Το χρώμα ήταν ο Θεός”

620-667-I-G36

 

Για το Σαββατοκύριακο είχα σκοπό να ανεβάσω ένα post με ένα παλιό τραγούδι που έχει σχέση με κάποιο από τα ποιήματα που υπάρχουν στο καινούργιο βιβλίο μου, “Το Χαμένο Κλειδί του Έρωτα”.  Έτυχε, όμως, σήμερα να τελειώσω τη μετάφραση του τελευταίου βιβλίου του Κρισναμούρτι που κάνω στα ελληνικά, και έχει τίτλο, “Μιλώντας για τον Θεό” .  Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αποσπάσματα από ομιλίες και συζητήσεις που έχει κάνει ο Κρισναμούρτι και από κάποια κείμενα που έχει γράψει ο ίδιος. Κάποια από αυτά, που υπάρχουν στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, είναι από το ημερολόγιό του, που στα ελληνικά  κυκλοφορεί με τον τίτλο, “Σημειώσεις” και το έχω μεταφράσει πριν πολλά χρόνια. Διαβάζοντάς το τώρα, θυμήθηκα μια φράση του Κρισναμούρτι που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση όταν την πρωτοδιάβασα. Είναι η φράση που έχω βάλει για τίτλο:  “Το χρώμα ήταν ο Θεός”. Μία ποιητική φράση που πίσω της μοιάζει να κρύβεται κάτι εξαιρετικά βαθύ και λεπτό. Έτσι, αποφάσισα  να ανεβάσω αυτά τα δύο αποσπάσματα που υπάρχουν στο τελευταίο βιβλίο και βρήκα κι αυτήν την υπέροχη φωτογραφία που βλέπετε και έχει κάτι από την περιγραφή του Κρισναμούρτι. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν, τα έχει γράψει στις Ινδίες.

            17 Νοεμβρίου 1961
Η αντανάκλαση του ηλιοβασιλέματος  ήταν μια εκθαμβωτική έκρηξη, ακριβώς όπως και το ίδιο το ηλιοβασίλεμα· γύρω από τον ήλιο που έδυε, ήταν μαζεμένα λίγα σύννεφα που είχαν αγνότητα· ήταν μια φωτιά χωρίς καπνό που δεν θα έσβηνε ποτέ. Η απεραντοσύνη αυτής της «φωτιάς» και η έντασή της, διαπέρασε τα πάντα και χώθηκε μέσα στη γη. Η γη ήταν ο ουρανός και ο ουρανός ήταν η γη. Όλα ήταν ζωντανά και ξεχείλιζαν από χρώμα και το χρώμα ήταν ο Θεός, όχι ο Θεός των ανθρώπων.
             29 Νοεμβρίου 1961
Εκείνο το ριζοχώραφο ήταν μαγικό· ήταν τόσο εκπληκτικά πράσινο, τόσο πλούσιο και εκπληκτικό, τόσο απίστευτο που σου πήρε τον νου και την καρδιά. Το κοίταξες και εξαφανίστηκες, για να μην είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος. Το χρώμα αυτό ήταν ο Θεός, ήταν μουσική, ήταν αγάπη πάνω στη γη· οι ουρανοί κατέβηκαν στους φοίνικες και σκέπασαν τη γη. Αλλά αυτό το ριζοχώραφο  ήταν η ευλογία της αιωνιότητας…

 

Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

 

 

 

2 σχόλια στο ““Το χρώμα ήταν ο Θεός””

Σχολιάστε