Έτσι θα γίνουμε;

181020141944
Ο καιρός, μας χάλασε τα μπάνια που συνεχίζαμε ακόμα να κάνουμε τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Από το Καπανδρίτι, σε μισή ώρα κατεβαίνουμε στην παραλία Αγκόνα, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αποστόλους, κάτω από τον Κάλαμο, που τη θέα τους από ψηλά, βλέπετε στη φωτογραφία. Σ΄αυτή την παραλία, πηγαίνουμε εδώ και 20 χρόνια, περνώντας από μία υπέροχη εξοχική διαδρομή με δάση, καταπράσινους λόφους και μικρά κλασσικά ελληνικά εξοχικά σπίτια – άλλα μεγάλα και άλλα μικρά- όπως φαίνονται κάποια από αυτά εδώ. Φέτος, σε αυτή τη διαδρομή που κάνουμε χρόνια, ξεφύτρωσε ένα σπίτι, που δεν έχει καμιά σχέση με ελληνικό σπίτι! Βλέποντάς το, βασικά βλέποντας τη μάντρα του,  μου δημιούργησε απώθηση. Το σπίτι, που φαίνεται κάπως από ένα άνοιγμα της μάντρας, είναι της ίδιας  αισθητικής με την μάντρα. Μια αισθητική που δεν έχει τίποτα το ελληνικό. Κοιτάξτε πρώτα την μάντρα του ελληνικού σπιτιού που είναι λίγα μέτρα πιο εκεί.
140920141914

 

Κλασσική ελληνική μάντρα, ε; Και τώρα κοιτάξτε και την … μοντέρνα  μάντρα.

140920141915

Βλέποντάς την, θυμήθηκα ξαφνικά μία ανάλογη μάντρα που είχα δει πριν πολλά χρόνια στη Γερμανία! Έγιναν διάφοροι συνειρμοί στο κεφάλι μου, που κατέληξαν στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου βασικός μοχλός της είναι η Γερμανία που προσπαθεί να μας επιβάλλει διάφορα πράγματα και σκέφτηκα κάποια στιγμή ότι αυτό το σπίτι μπορεί να το έχουν χτίσει Γερμανοί κι ότι αν αρχίσουν να αγοράζουν γη στις παραλίες, κάτι τέτοια θα χτίζουνε! Και ατάκα σκέφτηκα: “Λες ρε γαμώτο να  αλλάξουν σιγά σιγά και την αισθητική του χώρου; Και έτσι θα γίνουμε;”
Αυτά σκέφτηκα κι ας έχουμε το νου μας, όσο περνάει από το χέρι του καθένα μας, να μην συμβεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο στα εξοχικά, αλλά και γενικότερα. Φαντάζεστε ελληνικό νησί γεμάτο – ή με αρκετά – εξοχικά σπίτια τέτοιας αισθητικής; Πα, πα, πα, πα,πα…
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π. 

 

 

Σχολιάστε