Για την Αλήθεια

K. 2015

Μεταφράζοντας  αυτόν τον καιρό ένα βιβλίο του Κρισναμούρτι που είναι βασισμένο πάνω στις τελευταίες ομιλίες που έδωσε στην Βομβάη το 1985, έπεσα πάνω σε κάτι που λέει και που το είχα ξανασυναντήσει πριν καιρό σε ένα άλλο βιβλίο που έχω μεταφράσει  και έχει εκδοθεί το, “Η Εκπαίδευση και το νόημα της ζωής”και μου είχε κάνει και τότε εντύπωση. Λέει, ότι αν κανείς συναντήσει στη ζωή του την Αλήθεια (εννοεί την μία και βαθύτερη αλήθεια για τη ζωή)  και δεν κάνει τίποτα γι’ αυτήν, τότε η Αλήθεια γίνεται δηλητήριο μέσα του. Έτσι αποφάσισα να ανεβάσω σήμερα τις σχετικές παραγράφους από αυτά τα δύο βιβλία.
Η πρώτη είναι από την “Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής”.

“… Ενώ βλέπουμε τον κόσμο να καταρρέει γύρω μας, εμείς καθόμαστε και συζητάμε θεωρίες και διάφορα πολιτικά ζητήματα χωρίς ουσιαστική αξία, και παίζουμε με επιφανειακές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν δείχνει μία πλήρη απερισκεψία από μέρους μας; Ίσως μερικοί να συμφωνήσουν ότι όντως το δείχνει, αλλά θα εξακολουθήσουν να κάνουν ακριβώς ό,τι κάνουν από πάντα — και αυτό είναι το θλιβερό στη ζωή. Όταν ακούμε κάτι που είναι αλήθεια και δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, τότε αυτή η αλήθεια γυρνάει και γίνεται δηλητήριο μέσα μας· κι αυτό το δηλητήριο απλώνεται και μας φέρνει ψυχολογικές διαταραχές, ανισορροπία και κακή υγεία…”

Και η δεύτερη παράγραφος από το βιβλίο που μεταφράζω τώρα.

“… Όταν συνειδητοποιήσετε ότι είστε ένα με ολόκληρη την ανθρωπότητα – αυτό είναι εκείνο που είναι η αγάπη – τότε δεν θα σκοτώνετε τον άλλον, τότε δεν θα βλάπτετε κανέναν. Θα βγείτε έξω από κάθε επιθετικότητα, βία και την βαρβαρότητα των θρησκειών. Η συνείδηση του καθένα μας, λοιπόν, είναι ένα με όλη την ανθρωπότητα. Αλλά δεν βλέπετε την ομορφιά αυτού του πράγματος, την απεραντοσύνη του και θα ξαναγυρίσετε στα δικά σας μοντέλα: στη σκέψη ότι είσαστε μια ξεχωριστή ατομικότητα, στην καθημερινή σας πάλη, στον αγώνα, στον ανταγωνισμό, στην προσπάθεια να καταξιώσετε τον κτηνώδη εαυτούλη σας. Κι επειδή θα ξαναγυρίσετε στον δικό σας τρόπο ζωής, αυτό δείχνει πως δεν σημαίνει τίποτα για σας το ότι είστε ένα με ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι πολύ καλύτερα, λοιπόν, να μην τ’ ακούτε όλα αυτά. Γιατί εάν ακούσεις την αλήθεια και δεν κάνεις τίποτα μ’ αυτήν, τότε λειτουργεί σαν δηλητήριο. Γι’ αυτό οι ζωές μας είναι τόσο σκάρτες και επιφανειακές…”.

Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

 

 

2 σχόλια στο “Για την Αλήθεια”

Σχολιάστε