Αυτό το μυστήριο και θαύμα που είναι η ζωή…

Στο προηγούμενο post , που είναι η ομιλία που έκανα τη Δευτέρα στην ημερίδα της Γεν. Γραμματείας Επικοινωνίας, στο Πάντειο, έχω προς το τέλος της φράση: “Τα παιδιά δεν προετοιμάζονται για να κατανοήσουν αυτό το μυστήριο και θαύμα που είναι η ζωή…”
Ένα από τα σχόλια στο post, λέει: “Θα ήθελα κάποια στιγμή κύριε παραμυθά μας να μας πείτε πώς εξηγείτε “αυτό το μυστήριο και θαύμα που είναι η ζωή” μπας και το μάθουμε και οι υπόλοιποι. Ευχαριστώ” .

Δεν είμαι πολύ σίγουρος αν η ερώτηση στο σχόλιο είναι ειλικρινής ή ειρωνική, αλλά η απάντηση που σκέφτηκα μου άρεσε πολύ, κι έτσι παρόλο που η marilia κάθε φορά που απαντάω σε σχόλια μου θυμίζει ότι αυτό είναι κάτι που δεν κάνω, και ίσως δεν πρέπει να κάνω, αλλά θα σπάσω για άλλη μια φορά τον κανόνα. Άλλωστε γι’ αυτό είναι οι κανόνες: για να ‘χεις κάτι να σπας.
Λοιποόοοοον… Σύμφωνα με το λεξικό, η απάντηση είναι :
Μυστήριο: Αυτό που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ερμηνεύσει, να κατανοήσει: το μυστήριο της δημιουργίας / της ζωής.
Θαύμα:
1. Κάθε υπερφυσικό φαινόμενο που δεν εξηγείται με τη λογική... 3. Καθετί το υπέροχο, αντικείμενο θαυμασμού
Γ. Μπαμπινιώτη: ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ.

Όμως το σχόλιό μου μοιάζει σαν να υπονοεί ότι η ζωή μπορεί να εξηγηθεί. Αν, όμως, το διαβάσει κανείς προσεκτικά θα δει ότι λέω, “προετοιμάζονται για να κατανοήσουν, κι όχι να εξηγήσουν. Τότε τι θα πει, “κατανοήσουν”; Θεωρώ ότι ο άνθρωπος έχει κι ένα άλλον τρόπο να κατανοεί τα πράγματα εκτός από τον λογικό, αυτόν του μυαλού. Ο τρόπος αυτός είναι η “ενόραση”. (Για τους αγγλομαθείς,insight“.) Ενόραση, όχι με την έννοια που την έχει καταντήσει να έχει η μεταφυσική και η θρησκευτική φιλολογία, αλλά με τη πραγματική της έννοια, έτσι όπως την αποκαθιστά με άψογη ακρίβεια ο Γ. Μπαμπινιώτης, στο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:
Ενόραση 1. η σε βάθος αντίληψη ή κατανόηση (ενός πράγματος). 2.  η κατάκτηση της γνώσης με το ασυνείδητο, χωρίς τη μεσολάβηση του λογικού ή των αισθήσεων. (…) Η γνώση που προέρχεται από το εν-οράν (λατ. in-tuere), το «να βλέπεις μέσα σου», δηλαδή: η άμεση γνώση, η βιωματική, η υποκειμενική, είναι ενόραση. Στην υποκειμενική, προσωπική, μέσα από ξαφνική, μη λογικά επεξεργασμένη σύλληψη, που είναι η ενόραση, αντιτίθεται η αντικειμενική διάμεση (και όχι άμεση) γνώση, αυτή που βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα, τα οποία έχουν τύχει προσεκτικής λογικής επεξεργασίας (συλλογισμών, κρίσεων, λογικών υποθέσεων, συμπερασμάτων, αποδεικτικής διαδικασίας). Ό,τι γνωρίζουμε από ενόραση, συχνά είναι προϊόν «εσωτερικού φωτισμού», στιγμιαίας έμπνευσης ή σύλληψης των αισθήσεων μάλλον παρά δια της λογικής. Έτσι η ενορατική γνώση έχει, κατά κανόνα, αρνητική σημασία στην επιστήμη, καθώς είναι αντίθετη στην αποδεικτική και αυστηρά λογική γνώση.

Με “πιάσατε” πιστεύω”.
Ξενυχτίσαμε και σήμερα!
Καλό ξημέρωμα.
Π.

5 σχόλια στο “Αυτό το μυστήριο και θαύμα που είναι η ζωή…”

   Nellinezi
   17 Απριλίου 08 στις 7:17

   Ναι…είναι αυτό που λέμε ότι δεν εξηγούνται όλα με τη λογική. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για όλα. Μερικά , απλώς τα νοιώθουμε. Ακόμη για τις αποφάσεις και τις επιλογές μας….

   Καλημέρα Παραμυθούλη μου

   Γιώργος
   17 Απριλίου 08 στις 10:40

   Λοιπόν, κύριε Νίκο μου, σε “ανακάλυψα” τυχαία εχθές το πρωί και συγκινήθηκα πολύ! (μοιάζει με στιχοπλόκημα, αλλά συνεχίζω ακάθεκτος)! Πριν λίγες μέρες μπήκα να αγοράσω καφέ σε ένα μαγαζί. Η κοπέλλα πίσω από τον πάγκο πετάχτηκε όρθια: “ο… ο..Νεράϊδος…” Μέχρι να θυμηθώ και να συνειδητοποιήσω.. έβαλε τα γέλια. Πιάσαμε κουβέντα για αρκετή ώρα. Έβλεπε τα Διδυμα όταν ήταν μιικρή. Ένιωσα παράξενα. Στη ζωή αυτής της γυναίκας που δεν είχα συναντήσει ποτέ μου πριν, υπάρχει ένα μικρό κομματάκι μνήμης, ένα μικρό “σπιτάκι”, όπου κατοικώ εγώ (χωρίς μάλιστα να έχω προσπαθήσει γι΄αυτό). Έχει ξανασυμβεί με άλλα πράγματα (σήριαλ κλπ) αλλά για πρώτη φορά ένιωσα ότι το ζήτημα , με κάποιον τρόπο, με αφορά. Συγκινήθηκα. Νομίζω ότι η απλή εξήγηση είναι πως τώρα έχω κι εγω παιδιά και κάτι μέσα μου έχει αλλάξει. Πάντως, πολύ θα ήθελα να υπήρχε κάποιος σαν εσένα -εσύ ο ίδιος δηλαδή- για να κάνει την τηλεόραση έναν τόπο λιγώτερο άγριο και αιματοβαμμένο.
   Κλείνω εδώ, περιμένω μήνυμά σου.

   Karellen
   18 Απριλίου 08 στις 12:28

   Νομίζω ότι με το παρόν ποστ καλύφθηκε ο φίλος που ζήτησε την εξήγηση του “μυστηρίου και θαύματος” που είναι η ζωή.
   Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω ότι ίσως μερικά πράγματα στο επίγειο ταξίδι μας να μην πρέπει ή να μην χρειάζεται να εξηγηθούν πλήρως, αναλυτικά και λογικά. Παρά μόνο πρέπει να “προετοιμαζόμαστε να τα κατανοήσουμε”, όπως ανέφερε ο αγαπημένος Παραμυθάς μας. Κι επειδή η σπουδαία ποίηση πάντα έχει τον τρόπο της, ας… αφήσουμε να μην ξέρουμε:
   “Δεν έχω βλάψει στη ζωή μου αίνιγμα:/δεν έλυσα κανένα. … Άφησα να μην ξέρω τι αγγίζω,
   ένα πρόσωπο ή ένα βιάζομαι./Ούτε κι εσένα σε παρέσυρα στο φως/να σε διακρίνω. … Aπό τον κόσμο των γρίφων φεύγω ήσυχη.Aναμάρτητη:/αξεδίψαστη./Στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη”.
   (Κ. Δημουλά, “Άφησα να μην ξέρω”)

   Γιαννης απο ΝΥ
   20 Απριλίου 08 στις 19:55

   Παραμυθακο λυπαμαι που η απορια μου φανηκε σαν ειρωνικη. Δεν ειμαι απο αυτους. Ειλικρινα ηθελα μια απαντηση απο εσενα για αυτο το ζητημα. Το γνωριζω πως μια τετοια ερωτηση δεν συνηθίζεται αλλα ηθελα να την κανω. Απλα εντυπωσιαστηκα αρκετα προχθες που σε βρικα παλι και με εσενα μαζι και εναν εαυτο μου μακρινο και ξεχασμενο. Οπως εγραψα και σε αλλο προηγουμενο σχολιο μου σε εμπιστευομαι οπως κι οταν ειμουν παιδι οπου πιστευα πως εισουν αληθινος και πετουσες. Για αυτο λοιπον εκανα και την ερωτηση που εκανα. Για καποιους “τυχερους” μια τετοια τετοια ερωτηση μπορει να φανει αστεια. Για αλλους σαν και εμενα ειναι αναγκαια. Ειναι αναγκαιο να ζητας απο εναν ανθρωπο πνευματικο λεπτομερειες, καμια φορα, για μεγαλα πραγματα. Επισης επειδη βλεπω οτι πολλα πραγματα σημερα δεν ειναι μαγικα πια οπως πιο παλια και οτι αυτη η αλλαγη εσενα δεν σε επηρεασε οπως αλλους θεωρησα να ρωτησω εναν αληθινο ανθρωπο αυτο που ηθελα να μαθω.
   Υ.Γ
   Μπορει να χρειαστει να σπασεις παλι κανα κανονα στο μελλον γιατι απο τετοιες αποριες εχω να φανε και οι κοτες. Με εκτιμηση, Γιαννης

   Inner Tree
   27 Απριλίου 08 στις 21:42

   Ο κοσμος αλλαζει…η Ενοραση στο ανθρωπινο ειδος αυξανεται με γοργους ρυθμους(η συλλογικη συνειδηση αφυπνιζεται τα τελευταια χρονια)…η μεταλλαξη του Homo Sapiens σε Homo superior δεν απεχει πολυ …ειμαστε πολυ τυχεροι…η μαλλον συνειδητα τυχεροι να βρισκομαστε εδω σε αυτον τον Πλανητη την συγκεκριμενη στιγμη…το μυστηριο σε λιγο θα ειναι λιγοτερο μυστηριο…οσο για τα θαυματα η χρονια αυτη ειναι η χρονια των θαυματων και της υλοποιησης της δημιουργικοτητας … αυτοι που ειναι ηδη αφυπνισμενοι θα δουν η βλεπουν αυτα τα θαυματα ηδη…σε ευχαριστω Π….εισαι ηδη απο αυτους που ξερουν

   Αγαπη και Φως σε ολους
   Καλη Ανασταση…..

Σχολιάστε