«Ημέρα της Γυναίκας», όπως λέμε, «Ημέρα Θύμησης του Εμπορίου Σκλάβων».

Δεν κάνω πλάκα με τον τίτλο. Υπάρχει τέτοια μέρα. Ήθελα κάτι να γράψω «προς τιμήν» της αυριανής σας γιορτής κορίτσια και ψάχνοντας στο internet για κάτι σχετικό, έπεσα πάνω στον κατάλογο που σας βάζω εδώ, που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Το κοινό όλων αυτών των ημερών – ή σχεδόν όλων – είναι ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα ο ανάλογος σεβασμός σ’ αυτό που γιορτάζουν κι όχι μία ημέρα το χρόνο.
Τώρα, ειδικά την ημέρα της γυναίκας και την ημέρα της μητέρας, σχεδόν πάντα θυμάμαι δύο πράγματα από τη ζωή μου που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση:
Το ένα είναι όταν ήμουν 5 με 6 χρονών και μαζεύοντας με τη μάνα μου και την αδελφή μου παπαρούνες σε κάποια εξοχή, πέσαμε πάνω σε ένα από τα δεκάδες μικρά ξωκλήσια που υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και μπήκα, ενώ πίσω μου ακολούθησαν η μάνα μου και η αδελφή μου. Μπήκα και στο ιερό από τη μεσαία πόρτα, (ωραία ή ιερή πύλη τη λένε – ναι και στο στρατό το μπερέ το έλεγα καπέλο) και είχε διάφορα φανταχτερά πράγματα που μου άρεσαν. «Μαμά, μαμά, έλα να δεις…» της φώναξα. Κι ενώ στεκόταν μπροστά στη μεσαία πόρτα, ήρθε και μπήκε από την πλαϊνή! «Γιατί καλέ μαμά, μπήκες από την πλαϊνή πόρτα» τη ρώτησα. «Γιατί παιδάκι μου από την άλλη μπαίνουν μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες δεν κάνει, είναι αμαρτία». Τα έχασα! Εγώ, ένα παιδάκι 5 χρονών να μπορώ να μπω από εκεί επειδή και μόνο ήμουν αρσενικό και για τη μάνα μου, που υποτίθεται πως είναι ό,τι πιο ιερό υπάρχει για τον άνθρωπο, να απαγορεύεται; Αργότερα έμαθα πως γενικά για όλες τις θρησκείες οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα, γεννημένα για να υποτάσσονται στους άντρες και να τους υπηρετούν.
Το δεύτερο πράγμα που μου έκανε ανάλογη εντύπωση, ήταν στα 26 μου, όταν η κολλητή μου φίλη με τον άντρα της πήγαν στη Νιγηρία για να δουλέψει αυτός ως πολιτικός μηχανικός, κι όταν ήρθαν το καλοκαίρι για διακοπές, έμαθα για την ύπαρξη της κλειτοριδεκτομής – αυτής της ακραίας εκδήλωσης του αντρικού φόβου απέναντι στη γυναίκα και η χειρότερη – κατά τη γνώμη μου – από τις υποταγές της! Θα θυμάστε ότι έχω βάλει στο blog παλιότερα ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο της Γουώρεν Ντίρι, «Το λουλούδι της ερήμου».
Και κάτι τελευταίο που έχω σκεφτεί. Κοίταζα την πρώτη γυναίκα Καγκελάριο της Γερμανίας, την Άγκελα Μέρκεν και πρόσεξα ότι πάντα φοράει παντελόνια! Τότε συνειδητοποίησα ότι όλες οι γυναίκες που είναι στην πολιτική – στην Ευρώπη και στην Αμερική τουλάχιστον που παρακολουθώ – όπως και οι περισσότερες γυναίκες σε υψηλές διοικητικές ή επιχειρηματικές θέσεις, φοράνε παντελόνια! Εντάξει σε κάποια εκδρομή, αλλά όταν είσαι η πρώτη γυναίκα που γίνεσαι Καγκελάριος μιας τόσο μεγάλης χώρας ή Πρωθυπουργός ή Υπουργός (Μπακογιάννη) οποιασδήποτε χώρας, τότε είναι που πρέπει να φοράς ένα ωραία φόρεμα. Για να υποδηλώσεις και να τιμήσεις το φύλλο σου. Όταν συζήτησα γι’ αυτό με κάποιες φίλες, μου απάντησαν ότι, «με το παντελόνι νοιώθεις πιο άνετα, έχεις μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων» και τέτοια… Παπαριές κορίτσια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αιώνων πλύση εγκεφάλου, εκατομμυρίων γυναικών, που έχει διαμορφώσει τη ψυχολογία ότι, «αυτές είναι αντρικές δουλειές». Οπότε “αυτές οι δουλειές”, γίνονται μόνο με παντελόνι!!! Πολύ θα ‘θελα να δω μια μέρα μια γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό ή Υπουργό, να κυκλοφορεί με ένα ωραίο Σανέλ φόρεμα.
Διαβάστε – κορίτσια κι αγόρια – τον κατάλογο με τις ΗΜΕΡΕΣ που βρήκα. Εκτός των άλλων που δεν ήξερα είναι κι ένα που με έκανε να πεθάνω στα γέλια. Εκτός του Αγίου Βαλεντίνου, που αποκαλείται επισήμως, “ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ”, υπάρχει σε αντιπαράθεση και η “ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ”… Χα, χα, χα, λες και είναι διαφορετικός ο χριστιανικός έρωτας από τον καθολικό ή τον μουσουλμάνικο! Όπως έλεγε κι ο Αϊνστάιν, “η ανθρώπινη εξυπνάδα έχει όρια, η ανθρώπινη βλακεία όμως, όχι.”

Χρόνια πολλά κορίτσια. (Χα, χα, χα.. Ναι, πλάκα κάνω…)
Π.

1. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 14 Φεβρουαρίου
2. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 21 Φεβρουαρίου
3. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 Μαρτίου
4. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 15 Μαρτίου
5. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 21 Μαρτίου
6. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 22 Μαρτίου
7. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ 23 Μαρτίου
8. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ 24 Μαρτίου
9. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 27 Μαρτίου
10. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 7 Απριλίου
11. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 22 Απριλίου
12. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 23 Απριλίου
13. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. 4 Απριλίου
4. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 29 Απριλίου
15. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 3 Μαΐου
16. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 9 Μαΐου
17. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 13 Μαΐου
18. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 15 Μαΐου
19. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 17 Μαΐου
20. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 Μαΐου
21. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 19 Μαΐου
22. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 21 Μαΐου
23. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 31 Μαΐου
24. ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 Ιουνίου
25. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουνίου
26. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ 17 Ιουνίου
27. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ 17 Ιουνίου
28. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 20 Ιουνίου
29. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 26 Ιουνίου
30. ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ 26 Ιουνίου
31. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 2 Ιουλίου
32. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 3 Ιουλίου
33. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ 11 Ιουλίου
34. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 9 Αυγούστου
35. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ 12 Αυγούστου
36. ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ. 23 Αυγούστου
37. ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ 8 Σεπτεμβρίου
38. ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ 16 Σεπτεμβρίου
39. ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 20 Σεπτεμβρίου
40. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 21 Σεπτεμβρίου
41. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 26 Σεπτεμβρίου
42. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 27 Σεπτεμβρίου
43. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 Οκτωβρίου
44. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ 1 Οκτωβρίου
45. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 4 Οκτωβρίου
46. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 5 Οκτωβρίου
47. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ 9 Οκτωβρίου
48. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 11 Οκτωβρίου
49. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 16 Οκτωβρίου
50. ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ 17 Οκτωβρίου
51. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ 20Οκτωβρίου
52. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 31Οκτωβρίου
53. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ 14Νοεμβρίου
54. ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ16Νοεμβρίου
55. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 21Νοεμβρίου
56. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Νοεμβρίου
57. ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ 29 Νοεμβρίου
58. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS 1 Δεκεμβρίου
59. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου
60. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 3 Δεκεμβρίου
61. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ 4 Δεκεμβρίου
62. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου
63. ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 9 Δεκεμβρίου
64. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου
65. ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 11 Δεκεμβρίου
66. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ 11 Δεκεμβρίου
67. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 18 Δεκεμβρίου

9 σχόλια στο “«Ημέρα της Γυναίκας», όπως λέμε, «Ημέρα Θύμησης του Εμπορίου Σκλάβων».”

   nellinezi
   7 Μαρτίου 08 στις 21:59

   Ωστε γιορτάζουμε και στις 5 Οκτωβρίου ε;; Τώρα το μαθαίνω! 😛 …Kαι συγγνώμη δηλαδή….γιατί την ημέρα των δασκάλων την βάλανε καπάκι μετά την ημέρα των ζώων;;;; ( 4 Οκτωβρίου τα ζώα….5 Οκτωβρίου οι δάσκαλοι !! ) Συνειρμικά τους ήρθε;;; 😀 😀 😀

   A! Γιορτάζω και στις 11 Δεκεμβρίου! Κυρίως τότε! χα χα χα !

   (Υ.Γ σοβαρό …..μεγάλη η κουβέντα για τις θρησκείες και τις θέσεις τους γενικότερα. Αυτό θέλει ένα ποστ, μόνο του! )

   Καληνύχτα!

   nellinezi
   7 Μαρτίου 08 στις 22:14

   Kαι να πω και κάτι για το “παντελόνια – φουστάνια” θέμα;; Ναι . Το παντελόνι είναι όντως πιο άνετο. Μπορείς να κάτσεις όπως θες, με τα πόδια ανοιχτά ή απλωμένα, να αλλάξεις το πόδι σου στο σταυροπόδι με μεγαλύτερη άνεση και γενικώς να έχεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων – βαδίσματος κ.τ.λ

   Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμη και αυτή η φυσικώς εννοούμενη ελευθερία του παντελονιου έναντι του φουστανιού, είναι στην ουσία κατασκευασμένη και επιβαλλόμενη ελευθερία. Δηλαδή… μας έχουν πει και μάθει ότι τα κορίτσια δεν κάθονται με τα πόδια ανοιχτά, ή δεν αλλάζουν σταυροπόδι σαν νταλικέρηδες , καθότι άν το πράξουν θα φανεί το εσώρουχο. Οπότε η λύση είναι παντελόνι. Ή αλλιώς φουστα ή φουστάνι, αλλά με πολύ προσεγμένες κινήσεις.

   Η επιλογή λοιπόν του παντελονιού γίνεται ακόμη κι από τις πολιτικούς γυναίκες , όχι μόνο γιατί ασχολούνται με αντρικές δουλειές , μα και για να αποφευχθεί η δύσκολη θέση, η παρεξηγηση, η υποτίμηση, και όλα τα σχετικά ανάλογα που θα έρθουν ή θα υποστούν σε περίπτωση που….

   Αυτά τα ολίγα! ….προς το παρόν! 😉

   El Panos
   8 Μαρτίου 08 στις 15:33

   Μια μόνο διευκρίνιση αγαπημένε Παραμυθά: η Ωραία Πύλη, ακριβώς επειδή δε χρησιμεύει για την είσοδο και την έξοδο από το Ιερό, χρησιμοποιείται μόνο από τον ιερέα κατά την τέλεση οποιασδήποτε ακολουθίας και μόνο – συνεπώς η ‘απαγόρευση’ δεν ισχύει μόνο για γυναίκες, αλλά και για άντρες (άγνοια της μητέρας σου, αλλά προφανώς δεν ήταν δικό της λάθος). Όχι ότι δεν υπάρχουν ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών και στην εκκλησία, αλλά να μην τους κατηγορούμε και για πράγματα που δεν ισχύουν…

   El Panos
   8 Μαρτίου 08 στις 15:38

   Α, και κάτι ψιλοάσχετο…. Υπάρχει ημέρα κατά της αποστολής μηνυμάτων spam; Έχω βαρεθεί να σβήνω διαφημιστικά για viagra, για penny stocks, για ακίνητα και γενικά για ότι βάλει ο νους σας. Έλεος πλέον!

   Vanda
   12 Μαρτίου 08 στις 11:46

   32. ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 3 Ιουλίου

   απ’ όσο ξέρω αυτή η μέρα γιορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου.

   Η Ορθόδοξος εκκλησία τιμά τους ερωτευμένους στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που γιορτάζουν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα, ένα ζευγάρι που ήταν ερωτευμένο αλλά ήταν πρώτα απ’ όλα ερωτευμένο με τον Θεό.
   Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα, έζησαν μαζί στην Κόρινθο και μοιράστηκαν όλα τα βάσανα και τις πίκρες μαζί, δώσανε χρήμα και σώμα και την ίδια την ζωή τους για εκείνους που το είχαν ανάγκη (περίπου το 57μ.χ.)”.

   Όσον αφορά τον Αγιο Βαλεντίνο, έζησε τον 3ο αιώνα μ.χ. στα χρόνια των διωγμών του Κλαύδιου του Β΄.
   Αυτός απαγόρευσε τους Χριστιανικούς γάμους για να μην περισσεύουν οι Χριστιανοί. Μα ο Αγιος Βαλεντίνος σαν κληρικός συνέχιζε να ευλογεί τους γάμους.
   Με την κατηγορία αυτή τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν στην φυλακή.
   Τον αποκεφάλισαν στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ.

Σχολιάστε